Forum  Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Znacie jakiś dobry przepis na faworki?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dead!
Nowy
Nowy



Dołączył: 16 Sty 2012
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Polska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:17, 18 Sty 2012    Temat postu: Znacie jakiś dobry przepis na faworki?

Poszukuję jakiegoś dobrego i sprawdzonego przepisu na faworki. Chciałabym zrobić je właśnie i poszukuje przepisu Very Happy Z góry dziękuję.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
krotochwila
Moderator
Moderator



Dołączył: 16 Sty 2012
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: 3-miasto
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:32, 18 Sty 2012    Temat postu:

Faworki, to specjał mojej mamy, ale my nazywamy je chrusty. Nie wiem czemu Smile To chyba taka regionalna nazwa, która jest używana tam, skąd pochodzi moja mama.

CHRUSTY wg mojej mamy

kilogram mąki
9 żółtek
2 jajka
szklanka śmietany (12 lub 18%)
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
smalec + olej do smażenia
cukier puder do posypania

Ciasto ugniata się na stolnicy. Przesiewa się mąkę, robi w niej dołek, wbija się do niej żółtka i jajka i zagniata się. Potem znów robi się dołek i daje się śmietanę sól i spirytus. Dalej się ugniata aż będzie jednolite. Czasem trzeba dodać jeszcze trochę śmietany lub mąki. Ciasto ma być dość twarde. Potem ciasto bijemy jakiś czas wałkiem Smile Odwracamy co chwilę i znów bijemy... i tak przez kilka dobrych minut. Potem odrywamy po kawałku ciasta, a resztę odkładamy do jakiejś miski. Posypujemy stolnicę i wałek mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ma mieć grubość około 1 - 2 milimetrów. Kroimy na prostokąciki (najlepiej radełkiem), w środku każdego robimy jeszcze dziurkę (zwykłą kleseczkę). Każdy chrust podnosimy, łapiemy za brzeg i przekładamy go przez dziurkę. W głębokim garnku rozpuszczamy smalec i olej (pół na pół). Tak, żeby garnek był pełny do 3/4 swojej wysokości. Smażymy chrusty z obu stron (trzeba je odwracać np. widelcem). Kiedy są już ładne i rumiane, wyjmujemy i wkładamy do miski, którą wcześniej wykładamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy cukrem pudrem i MNIAM Mr. Green. Gotowe!


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez krotochwila dnia Śro 20:35, 18 Sty 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin